Сръбската църква награждава с орден Вучич

11:36, 05 окт 19 / Свят 25 1882 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Светият синод на Сръбската православна църква /СПЦ/ награждава с най-големия си орден "Свети Сава" първа степен президента Александър Вучич. Заедно с него същият орден получава и генералният секретар в президентството Никола Селакович.

Решението е взето на последното заседание на Светия синод дни преди спорното отбелязване на "800-годишнината от създаването на сръбската автокефална църква". "Въпреки досегашната практика църковните отличия да се дават в сградата на Патриаршията в Белград от Синода съобщават, че Вучич и Селакович ще получат ордените си в конгресния център "Сава" във вторник по време на централните празненства за осемвековната автокефалност на СПЦ", пише вестник "Данас". Вучич ще бъде сред основните оратори на форума, който ще се предава на живо от държавната телевизия.

"От църковните среди предупреждават, че поради организираните по този начин празненства, обществото може да остане с впечатлението, че Вучич напълно контролира СПЦ....А, този сценарий напълно е в интерес на президента", пише още белградското издание.

По време на майското заседание на Светия синод на СПЦ част от архиереите изразиха недоволството си от пряката намеса на властите в работата на духовенството чрез Никола Селакович. Поради скандалите в Синода патриарх Ириней е излязъл преждевременно от болницата с цел да сложи ред край на хаоса в СПЦ.

От Светия Синод в Белград са отказали да съобщят пред изданието дали "поканите до поместните православни църкви са били оттеглени поради споровете между Вселенската патриаршия и Руската православна църква", които възникнаха след получаването на автокефалия на Украинската православна църква.

Архимандрит Роман Анастасиядис от Критската църква, която е част от Вселенската патриаршия открито призова сръбския владика Амфилохие даде "публични обяснения за историческата истина относно честването на този юбилей от страна на СПЦ". "Подобно изопачаване на истината не съм срещал до момента. Как не Ви е срам", написа още архимандрит Роман Анастасиядис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама