Росен Плевнелиев за ''Фолксваген'': Не сме разочаровани, тръгваме си усмихнати

10:14, 05 окт 19 / Политика 25 2976 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В никакъв случай не сме разочаровани. Нещата отидоха много надалеч, научихме много, влязохме в световните икономически новини с преговорите за завода, което също не е малко. Това заяви по БНТ бившият президент на България Росен Плевнелиев във връзка с решението на ''Фолксваген'' да избере Турция за новия си завод.

"През цялото време работихме. Българското правителство направи невъзможното, за да можем да дадем една страхотна оферта и по този начин се научихме да даваме атрактивни оферти. Пак казвам – направихме и невъзможното, но участвахме в състезание без правила и без почти никаква прозрачност. Бих казал, че тичахме в различни писти, защото ние спазвахме правилата на ЕС, а Турция – не'', допълни Плевнелиев.

"Управителният съвет на ''Фолксваген'' взе прибързано решение, защото той разсъждава краткосрочно. Лобистите на Турция са ясни, те са навсякъде, но кои са лобистите на България? Това сме ние – правим го със сърце, без пари и по правилата. Така че нямаме никакви поводи да се сме разочаровани или да се притесняваме. Тръгваме си усмихнати и въодушевени. Но е важно да се знае, че този въпрос беше много политически и се радвам, че в Европейския парламент разбират това. Да не говорим, че в момента в Турция има немски журналисти по затворите без съд и присъда'', коментира още бившият държавен глава.

"България трябва да подкрепи Северна Македония за членство в ЕС и НАТО. В момента президента Радев няма системен подход, няма и негови последователни изказвания по тази тема. Единственото, което направи, бе да оплюе Договора за приятелство и добросъседство, резултатите от който са видими и те са основният фундамент за позитивната промяна, която вече е налице. Трябва твърд, но гъвкав подход, в който стратегиите да си говорят'', обясни Росен Плевнелиев.

"Мога да кажа, че с Цветан Цветанов имахме мъжки и коректи отношения. И двамата сме ярки представители на проатлантическото движение на България. Уважавам всичко, което той е направил в тази насока и подкрепям борбата му срещу хибридните атаки, водени срещу България'', подчерта бившият президент по повод Евро-атлантическия център на Цветан Цветанов.

"Абсолютно недопустимо е политици да се бъркат в работата на системата на правораздаване. Апелирам към всички политици да я оставят да отсъжда по съвест. Всеки опит да се действа популистки я разбива отвътре със страшна сила. Решението на съдебната система е такова, каквото е и ние трябва да го приемем. Всичко останало би било пълен хаос'', коментира в заключение Росен Плевнелиев предсрочното освобождаване от затвора на Джок Полфрийман.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама