САЩ: Американско-гръцките отношения са на „исторически връх”

09:55, 05 окт 19 / Свят 25 1730 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна вчера на двудневно посещение в Атина.

По повод визитата Държавният департамент заяви, че двустранните отношения се намират в своя „исторически връх” и двете държави инвестират в бъдещето на Източното Средиземноморие и на Балканите, включително като възстановяват Солун като „врата към Балканите за инвестиции и търговия”, съобщава „Катимерини”.

Съединените щати и Гърция работят заедно в Източното Средиземноморие за разширяване на регионалното сътрудничество, включително чрез формата „3 + 1“ с Гърция, Кипър и Израел, съобщиха от Държавния департамент.

По време на визитата ще бъде актуализирано Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната (MDCA), което ще бъде подписано от Майк Помпео и гръцкия му колега Никос Дендиас. То ще даде възможност на двете страни да разширят двустранните дейности в Лариса, Стефановикио и Александруполис и да засилят своята военноморското сътрудничество във военната база „Суда бей”.

Според Държавния департамент, енергийната сигурност е основополагаща за икономическата и политическата сигурност, както и за защита на суверенитета. Затова Гърция съдейства за навлизането на нови енергийни източници в Европа посредством завършването на Трансадриатическия газопровод (ТАР).

Обемът на втечнен природен газ, пристигащ в Гърция, се е удвоил през последната година и скоро ще замени Русия като най-големият източник на газ в Гърция.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама