Свинското месо поскъпва

08:55, 05 окт 19 25 2310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След пика на африканската чума свинското месо поскъпва. Според експерти обаче има индикации за цени, които е трудно да бъдат обяснени, съобщава Нова телевизия. 

С близо 2 лева е поскъпнало свинското месо в русенско в края на лятото. Единственото обяснение, според търговците, е затварянето на редица местни свинекомплекси, след заразата от африканска чума по свинете. Високата цена е довела и до отлив на клиенти. На места цената на вратните пържоли и котлета достига почти 9 лева. 

В големите търговски вериги по-голяма част от свинското е вносно. Цената му също е около 9 лева за килограм.

„Данните ни сочат, че за срок от 1 година цените на едро варират с 40 стотинки. Това сочи, че няма основание за такова драстично покачване на цените по магазините”, заяви Пейо Майорски, председател на Асоциация за защита на потребителите. По думите му обаче българските производители са пострадали сериозно от чумата по свинете.

Стартира груповият лов на дива свиня

„Имат основание българските производители да повишат цените”, заяви Майорски. „Голям процент от консумацията на свинско месо в България е внос. Той не би трябвало да поскъпва толкова много. Може да поскъпне малко, но не в такива рамки, на които сме свидетели. Според нас това води до изкуствено покачване на цените от вносителите. Спекулативно покачване на цените на свинското”, каза Майорски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама