ВСС: Разбира се, че Гешев може и да не бъде избран за главен прокурор

19:03, 04 окт 19 25 3124 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Следващата сряда предстои прокурорската колегия да разгледа двата доклада за професионалните и нравствените качества на кандидата за нов главен прокурор. На същото заседание ще бъде разгледано и искането на Лозан Панов за предоставяне на допълнителна информация за актовете по същество на Иван Гешев. Това по БНТ говорителят на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ Даниела Машева.

Тя уточни, че атестационната оценка за Иван Гешев вече е приета от Комисията по атестиране и конкурси и от ВСС, така че не може повече да бъде преразглеждана.

"Процедурата за избор на нов главен прокурор е прозрачна, даже е една от най-демократичните процедури в ЕС. Тя е продължителна и публична, освен това се изискват декларации относно имотното състояние на кандидата. Всички документи са оповестени на сайта на ВСС. И не на последно място самото изслушване на г-н Гешев на 24 октомври също ще бъде публично и ще бъде излъчено онлайн отново на сайта на ВСС'', сподели Даниела Машева.

"За да бъде избран за главен прокурор, г-н Гешев трябва да получи 17 гласа от членовете на ВСС, а самото назначение трябва да стане с указ на президента на Република България. В случай че не получи 17 гласа, г-н Гешев няма да бъде избран за главен прокурор и процедурата по избор ще стартира отначало'', поясни говорителят на прокурорската колегия.

Машева разкри, че до септември са били предоставени 73 становища, като 69 от тях са били в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, докато останалите са били възражения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама