Парализиран французин проходи с екзоскелет, който чете ума му

16:33, 04 окт 19 / Свят 25 2570 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мъж успял да движи всичките си парализирани крайници с контролиран от ума му костюм екзоскелет, съобщават френски изследователи, пише БГНЕС.

30-годишният Тибо споделя, че като направил първите си стъпки в костюма, се чувствал като „първият човек на Луната“.

Движенията му, особено ходенето, далеч не са перфектни и роботизираният костюм се използва само в лабораторията. Но изследователите казват, че подходът може един ден да подобри качеството на живот на пациентите.

Тибо е претърпял операция за поставяне на два импланта на повърхността на мозъка, покриващи частите на мозъка, които контролират движението. 64 електрода на всеки имплант четат мозъчната активност и изпращат инструкциите на близкия компютър. Сложният компютърен софтуер чете мозъчните вълни и ги превръща в инструкции за контрол на екзоскелета.

След това Тибо бива поставен в екзоскелета. И когато Тибо мисли, че „ходи“, задейства верига от инструкции за движение на краката си. Той може да контролира всяка от ръцете, маневрирайки ги в триизмерно пространство.

Тибо, който не иска да се разкрие фамилното му име, е бил оптик, преди да падне от 15 м при инцидент в нощен клуб преди четири години. Травмата на гръбначния мозък го остави парализиран и той прекара следващите две години в болница. Но през 2017 г. участва в изпитанието на екзоскелет с Clinatec и университета в Гренобъл.

Първоначално той практикувал да използва мозъчните импланти, за да контролира виртуален герой или аватар, в компютърна игра, след което преминал към ходене в костюма.

"Беше все едно съм първият човек на Луната. Не бях ходил две години. Забравил бях какво е да стоиш прав, бях забравил, че съм по-висок от много хора в стаята", каза той.

Отнело му доста повече време, за да се научи как да контролира ръзцете си. "Беше много трудно, защото е комбинация от множество мускули и движения. Това е най-впечатляващото нещо, което правя с екзоскелета."

Екзоскелетът, т.е. 65 кг. сложна роботика, не възстановява напълно функционирането на тялото. Това обаче е подчертан напредък на подобни подходи, които позволяват на хората да контролират един-единствен крайник с мислите си.

Тибо трябва да бъде прикрепен към висящи доспехи, за да се сведе до минимум рискът от „хлътване“ в екзоскелета - това означава, че устройството все още не е готово да се движи извън лабораторията.

"Това далеч не е автономно ходене", заяви проф. Алим-Луис Бенабид, президент на изпълнителния съвет на Clinаtec пред BBC. "Той няма бързите и прецизни движения да не падне. Никой на земята не прави това".

В задачи, при които Тибо трябва да докосва конкретни цели, като използва екзоскелета, за да движи горната и долната част на ръцете си и да завърта китките си, той успява през 71% от времето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама