Илияна Йотова заминава за Казахстан за среща с българската общност

07:40, 07 окт 19 / Политика 25 1897 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По покана на българската общност вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на работно посещение в Казахстан на 7 и 8 октомври.

В края на 2018 г. от българската общност в Казахстан се свързаха с вицепрезидента Йотова и заявиха желание за по-тесни контакти с България. Впоследствие Илияна Йотова създаде трайна комуникация с тях. За първи път държавник на най-високо ниво отива в Казахстан за срещи с българите, при това не само в столицата.

Основна цел на посещението е възстановяването на изучаването на български език.

Българската диаспора в Казахстан е с над 100-годишна история. По официални данни около 4500 души се самоопределят като българи. Имат статут на национално малцинство и се ползват с висок авторитет. Съществуват няколко активни организации на българите в Казахстан.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще се срещне с българската общност в Нурсултан и Павлодар. В Павлодар в Училището за национално възраждане „Канат Даржуман“ през 2002 г. е открита българска паралелка, за която от известно време няма учител. Очаква се скоро да замине преподавател от България.

По време на посещението си вицепрезидентът ще проведе среща с президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев. Илияна Йотова ще посети Асамблеята на народа на Казахстан, където ще разговаря с нейното ръководство. В Казахстан в разбирателство съжителстват около 140 националности и етнически групи и 17 вероизповедания. Държавата има много добре развита и институционализирана политика за тях.

В Павлодар вицепрезидентът ще се срещне с областния управител и кмета. Павлодарска област е един от важните и развити индустриални региони на Казахстан.

Във водената от вицепрезидента Йотова делегация са изпълняващият длъжността председател на Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров и Наталия Михалевска – директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в Министерство на образованието и науката. Владимиров и Михалевска са членове на Обществения съвет за работа с българите в чужбина към вицепрезидента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама