Засилват контрола над язовирите заради дъждовете

13:27, 04 окт 19 25 1873 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) засилва екипите, осъществяващи контрол на язовирите и съоръженията към тях. Това става по нареждане на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Мерките се налагат във връзка с обявеното от НИМХ предупреждение от втора степен за интензивни валежи и гръмотевични бури в 8 области в Източна България и първа степен в 17 области от страната.

Оперативният щаб на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ (ГД НЯСС) е в готовност за действия при усложняване на метеорологичната обстановка. Служителите поддържат непрекъсната комуникация със собствениците за повишаване на водните нива в язовирите и състоянието на язовирните стени
и съоръжения към тях. Язовирите са с осигурени свободни обеми и са в състояние за поемане на висока вълна от потенциални валежи.

До областните управители са изпратени указания за предприемане на мерки от собствениците на язовирни стени и съоръженията към тях - да регулират и поддържат водните нива в язовирите гарантираща безопасната им експлоатация и недопускане на аварийни ситуации и създаване на риск от наводнения, както и да се осигурят проектните проводимости на преливниците и да се предприемат действия за недопускане запушването им.

Изпратени са писма и до Началниците на Регионални отдели от ГД НЯСС с готовност да се следят водните нива на язовирите на териториите на съответните области, с особено внимание на язовирите с висок потенциален риск и каскадните язовири.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама