Евролидерите с призив за присъединяване на Скопие и Тирана към ЕС

20:22, 03 окт 19 / Свят 25 2460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателите на Съвета на Европейския съюз и на Европейския парламент, както и настоящият и новоизбраният председател на Европейската комисия, излязоха с общо послание преди очакваното след 2 седмици решение на лидерите на страните членки по повод евроинтеграцията на Северна Македония и Албания, съобщи БНР.

В съвместно изявление на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателите на ЕК Жан-Клод Юнкер, на Европейския парламент Давид Сасоли и на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се отправя призив да не се отлага решението за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания.

Заев: В интерес на България е да сме членка на НАТО и ЕС

"През юни постигнахме ясно и значимо решение преговорите да започнат не по-късно от октомври 2019-та година. ЕС стои зад този стратегически избор. Дали това ще се случи, ще бъде тест за Общността да изпълнява обещанията си и да гледа в бъдещето. Ако ЕС иска да задържи водещата си роля и да защитава интересите си, предприемането на стъпка към интеграцията на европейски страни, изразили желанието си за това и изпълнили критериите, са начало на преговорите", се казва в изявлението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама