Лекарският съюз също отказа да се включи в протеста на КНСБ

19:12, 03 окт 19 25 2176 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският лекарски съюз няма да вземе участие в националния протест, организиран от КНСБ за медицинските специалисти. Това се посочва в позиция на съюза.

От там посочват, че те са поставили конкретни искания към Министерството на здравеопазването: Увеличаване на бюджета на НЗОК, съобразено с растежа на минималната и
средната работна заплата за 2020 г. Стартиране на процедура по изплащане на надлимитната дейност за минали години от икономисани средства в болничната помощ. Намаляване на обемите. Премахване на порочната практика да се разпределят средства за завишени обеми за сметка на ниски цени. Увеличаване на КП с минимум средно 15%. Държавата да заплаща по 1.90 лв. потребителска такса за преглед на дете, така както плаща при преглед на пенсионер.

След проведени разговори между ръководството на БЛС и ръководството на
МЗ са били постигнати следните договорености:
Увеличаване на бюджета на НЗОК, съобразено с растежа на минималната и средната работна заплата за 2020г. Значимо увеличаване на КП с минимум средно 15%. Догори се премахване на порочната практика да се разпределят средства за завишени обеми за сметка на ниски цени.

След постигнатите резултати и поради несъгласие с някои от исканията на КНСБ, УС на БЛС реши, че съсловната организация няма да се включи в Националния протест 7 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама