Мая Илиева: КНСБ са предатели, техният протест е режисиран

17:27, 03 окт 19 25 2145 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не е нормално ние да застанем до едни предатели, рамо до рамо, и да протестираме за нещо, което отдавна вече трябваше да имаме. За мен този протест е режисиран“. Това каза пред БНР уволнената медицинска сестра Мая Илиева, която няма да участва в понеделник в националния протест на медицинските специалисти, организиран от КНСБ.

Ако те наистина бяха истински синдикати, този протест трябваше да се проведе на 2 януари, тъй като от 1 януари трябваше да влезе в сила КТД, отрасъл „Здравеопазване“, и там са заложени едни заплати от 950 лв. Наистина ако беше тогава протестът, може би всички щяхме да участваме. След като през март ги помолихме за подкрепа, когато излязохме на улицата, те първо се разграничиха от нас, не пожелаха да ни подкрепят. Хората разбраха, че синдикатите в момента, в който абдикират от своите задължения, вече не защитават правата на работниците, а чии други права защитават – всеки сам може да си направи изводите“, обясни Мая Илиева.

Сестри отказват да участват в протеста на 7 октомври


Тя припомни, че от 1 март до момента не са спирали с протеста си, но категорично подчерта, че в протеста на КНСБ няма да участват. Според нея те са и основният виновник за нейното уволнение.

„Всички сме в едно и също състояние. Не сме ги предали“, декларира от своя страна Милка Василева – председател на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.„Всички заедно трябва да решим проблемите, независимо кой кого припознава. С прословутата българска несолидарност, ние усложняваме проблемите, вместо да намерим правилното решение“.

Василева бе категорична, че цитираните милиони от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев не са достигнали до тях. Милка Василева предупреди, че кадровият потенциал е в изключително критично състояние. Тя се обърна към политиците от всички групи: „Ако не се вземат мерки сега, утре вече няма за кого да ги взимат. Лъскавите болници и високите технологии не вършат работа, ако няма медицински специалисти“.

Намалени са парите за заплати на медицинските сестри

Според нея основният проблем е в контрола. Тя смята, че средствата в системата се разпределят субективно. Василева очаква около 5000 души на протеста в понеделник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама