Горанов: Направихме каквото можем, дори повече, за да привлечем Volkswagen

14:44, 03 окт 19 / Политика 25 1140 Topnovini
1

В преговорите за привличането на Volkswagen в България направихме всичко, което можем, и дори повече, каза в Пловдив финансовия министър Владислав Горанов по повод решението на компанията да инвестира в Турция, цитиран от БНР. 

Volkswagen: В момента финализираме преговорите с Турция

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че в тези преговори България е натрупала огромен опит. Той очаква много скоро у нас да се появи нов инвеститор от този мащаб, защото предпоставките са налице.

Темата беше коментирана в рамките на конференцията „Индустрия 4.0“. В нея се включи и президентът Росен Плевнелиев, който е почетен председател на „Автомобилен клъстер България“. "Дадохме на Volkswagen всичко, което могат да получат по правилата на ЕС, каза той. 

Това беше една изключително неравна битка с Турция, защото се оказа, че всъщност страната не се придържа по никакъв начин към правилата на общия пазар, не им пука и не ги интересуват. Открихме огромна бомба, дупка, проблем - грандиозен, заложен в сформирането на общия пазар, в договора - както е подписан между ЕК, ЕС и Турция", коментира Плевнелиев. "Турция е член на Митническия съюз с всички права, но с никакви задължения. И Ердоган дава каквото си пожелае като оферти“, допълни той. 

Затова според вицепремиера Томислав Дончев се налагат политически разговори на ниво ЕС. „Европейското законодателство трябва да е прогресивно, и да помага на всички, а се явява спънка", заяви той. 

„Категорични сме, че за да се отговори на инвеститорския интерес, развитието на инфраструктурата ще продължи да бъде приоритет. Образованието е другата сфера, в която ще влагаме повече ресурси“, обяви финансовият министър Владислав Горанов.     

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани