Горанов: Направихме каквото можем, дори повече, за да привлечем Volkswagen

14:44, 03 окт 19 / Политика 25 1760 Шрифт:
Topnovini

В преговорите за привличането на Volkswagen в България направихме всичко, което можем, и дори повече, каза в Пловдив финансовия министър Владислав Горанов по повод решението на компанията да инвестира в Турция, цитиран от БНР. 

Volkswagen: В момента финализираме преговорите с Турция

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че в тези преговори България е натрупала огромен опит. Той очаква много скоро у нас да се появи нов инвеститор от този мащаб, защото предпоставките са налице.

Темата беше коментирана в рамките на конференцията „Индустрия 4.0“. В нея се включи и президентът Росен Плевнелиев, който е почетен председател на „Автомобилен клъстер България“. "Дадохме на Volkswagen всичко, което могат да получат по правилата на ЕС, каза той. 

Това беше една изключително неравна битка с Турция, защото се оказа, че всъщност страната не се придържа по никакъв начин към правилата на общия пазар, не им пука и не ги интересуват. Открихме огромна бомба, дупка, проблем - грандиозен, заложен в сформирането на общия пазар, в договора - както е подписан между ЕК, ЕС и Турция", коментира Плевнелиев. "Турция е член на Митническия съюз с всички права, но с никакви задължения. И Ердоган дава каквото си пожелае като оферти“, допълни той. 

Затова според вицепремиера Томислав Дончев се налагат политически разговори на ниво ЕС. „Европейското законодателство трябва да е прогресивно, и да помага на всички, а се явява спънка", заяви той. 

„Категорични сме, че за да се отговори на инвеститорския интерес, развитието на инфраструктурата ще продължи да бъде приоритет. Образованието е другата сфера, в която ще влагаме повече ресурси“, обяви финансовият министър Владислав Горанов.     

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама