Португалците излизат пред урните на фона на рекорден икономически ръст

07:30, 06 окт 19 / Свят 25 1969 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Португалия гласува на парламентарни избори на фона на удовлетворението от рекордния икономически ръст при премиера Антониу Коща. Затова и по всичко изглежда неговата Социалистическа партия се насочва към втори мандат.

Най-близкият им съперник е дясноцентристката Социалдемократическа партия, макар че разликата между двете формации намаля двойно през последните 3 месеца. Ако това се потвърди и в изборния ден, социалистите няма да имат парламентарно мнозинство и това означава, че Коща, бивш кмет на Лисабон от индийски произход, отново ще трябва да търси подкрепа на поне една друга партия, за да управлява.

Според анализатори Социалистическата партия едва ли ще получи мнозинство.

На последните парламентарни избори през 2015 г. спечели воден от социалдемократите консервативен алианс, който обаче не успя да формира правителство на малцинството. А Коща си осигури подкрепа от Левия блок и Португалската комунистическа партия – две малки крайнолеви формации.

Премиерът предупреди, че вот, чийто резултат е „слаба“ Социалистическа партия и силен ляв блок, няма да доведат до нищо добро.

Изборите обаче могат да му дадат и друг потенциален съюзник в правителството, тъй като анкетите сочат, че в ПАН – партия в защита правата на животните, ще има по-сериозно присъствие в 230-местния парламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама