Порошенко поискал оставката на бившия главен прокурор на Украйна по молба на Байдън

11:50, 03 окт 19 / Свят 25 1953 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По време на посещението си в Украйна през декември 2015 г. бившият вицепрезидент на САЩ Джон Байдън лично е помолил тогавашния президент Петро Порошенко да освободи главния прокурор Виктор Шокин. Шокин е разследвал нефтената компания „Burisma Holdings”, в която е работел синът на Байдън. Информацията по този случай е предоставена от бившия изпълняващ длъжността главен прокурор на Украйна Юрий Севрюк, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Веднага след пристигането на Байдън Порошенко е настоял главният прокурор да подаде оставка заради лоша репутация. Севрюк отбелязва, че след уволнението на Шокин, САЩ са предоставили финансова помощ на Украйна в размер на 1 милиард долара. Първоначално разследването не е било свързано с Хънтър Байдън, но е имало хора, които са се опасявали, че то все пак може да засегне сина на американския вицепрезидент.

По-рано беше съобщено, че Шокин е бил принуден да прекрати разследването срещу „Burisma Holdings” след разговор с американския посланик в Киев Джефри Пайтъм. Американският дипломат е заявил, че разследването трябва да се прави „с бели ръкавици”. Според бившия главен прокурор, това означавало, че делото трябва да се прекрати.

В края на септември се появи информация, че е възможно Шокин да се върне в Украйна.

Скандалът около Хънтър Байдън се разгоря, след като по медиите изтече информация, че е получил от „Burisma Holdings” милиони долари през периода, когато баща му е бил специален представител на САЩ по Украйна. Според „Ню Йорк Таймс”, Байдън - младши е получавал като възнаграждение от компанията до 50 хиляди долара месечно и за няколко години работа в компанията са му изплатени около три милиона долара.

Джо Байдън и съпругата му забогатели с 15 милиона долара за две години

През януари 2018 г. Джо Байдън разказа, че през 2016 г. след неговата намеса са уволнили Шокин. Той позвънил на Порошенко по указание на тогавашния президент на САЩ Барак Обама и заплашил, че на Киев няма да бъдат предоставени кредитни гаранции за 1 милиард долара. Шест часа по-късно Шокин е уволнен. Според самия Шокин, Байдън е настоял за неговото уволнение именно заради разследването, което Главната прокуратура провеждала срещу дейността на „Burisma Holdings”.

Демократите в Конгреса на САЩ започнаха официална процедура по импийчмънт на Тръмп

Разследването срещу сина на Байдън е в основата на започналата процедура по импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп. Демократите обвиниха Тръмп, че е оказал натиск на сегашния президент на Украйна Володимир Зеленски, за да разследва опонента си Байдън и сина му преди презиенстките избори в Щатите през 2020 г. като е използвал отпускането на помощ за странта като залог това да се случи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама