Панов пита Цацаров за качеството на работа на Гешев

11:14, 03 окт 19 25 1134 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В писмо до главния прокурор председателят на ВКС Лозан Панов посочва необходимостта от информация за качеството на обвинителните актове, изготвени от кандидата за нов главен прокурор - Иван Гешев.

Цацаров: Ще гласувам за Гешев, ако се налага и втори път

В писмото си Панов посочва, че за обективна преценка на професионалните и делови качества на кандидата за длъжността главен прокурор трябва да се формират непосредствени впечатления от нивото на правните му познания, умения и лични способности, проявени при изпълнение на функциите му. Според него преценката за професионалната квалификация на магистратите се гради освен на общи количествени, преди всичко на качествените резултати, постигнати в практическата му дейност. Те могат да бъдат преценени и коментирани само при наличието на непосредствени впечатления от конкретната му работа като прокурор.

Висшият адвокатски съвет е против кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Панов посочва, че информираният вот в процедурата за избор на нов главен прокурор предполага запознаване с работата на кандидата по конкретни дела, по-специално с изготвени от него обвинителни актове по приключили наказателни производства, по които е протекъл редовен инстанционен съдебен контрол.

Етичната комисия: Иван Гешев не се поддава на заплахи и натиск

Председателят на ВКС обръща внимание, че докладът на Комисията по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия на ВСС отразява обема на дейността на Гешев само в количествен аспек, но липсва каквато и да е информация за качествения аспект на извършената от него работа.

Той обръща внимание, че е необходимо да се даде информация относно броя внесени в съда обвинителни актове, изготвени от Гешев за периода от май 2012 г. до 19.07.2016 г. Според него фактът, че тогава той е заемал длъжността прокурор в СГП предполага, че внесените от него обвинителни актове са по дела с по-висока сложност.

Според Панов показателни биха били данните от периода, когато Гешев е работил в новата структура на СГП (отдел 01 „Специализиран“), тъй като делата в там се характеризират със завишена фактическа и правна сложност и с обществен интерес, както и тези от времето, когато е бил административен ръководител на Специализираната прокуратура. Председателят на ВКС посочва, че от залегналата в доклада информация не става ясно още дали докато Гешев е ръководил Специализираната прокуратура е извършвал дейност (и каква именно)  като прокурор. 

"Най-достоверна база за изводи относно правната компетентност на кандидата са окончателните резултати от съдебното разглеждане на делата, образувани по внесени от него обвинителни актове, поради което следва да се предостави информация за номерата на съответните съдебни дела и резултатите от инстанционния контрол по окончателно приключилите наказателни производства.“, завършва писмото си Лозан Панов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама