200 са местата за предизборна агитация в София

10:33, 03 окт 19 25 1991 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Плакати, обръщения и други печатни материали за предстоящите избори за общински съветници и кметове могат да се поставят на 200 места в столицата, като кампанията вече стартира от 27 септември, съобщиха от Столична община.

Най-много предвидени места има в районите „Панчарево“ /25 бр./, „Кремиковци“ /17 бр./, „Подуяне“/ 15 бр./, а районите „Студентски“ /3 бр./, „Красна поляна“ /3 бр./ и „Люлин“ /2бр./ са с най-малко определени места. В тази бройка не се включват всички сгради, огради и витрини, които с разрешение на собственици или управители също могат да служат за места за агитация.

Участниците в изборите трябва да знаят, че гербът и знамето на България и на чужди държави, както и религиозни знаци или изображения са забранени за използване в агитационните материали. Плакати, листовки и обяви на предизборна тематика не бива да има и на превозните средства и спирките на обществения транспорт, паметници, дървета, ел. табла и др.

Важно условие е, че всички поставени в нарушение агитационни материали, ще бъдат премахвани своевременно по реда чл. 186 , ал. 1 от Изборния кодекс – „ Кметът на общината, районът или кметството, или кметският наместник по Решение на Районната или Общинската избирателна комисия и при необходимост със съдействието на МВР премахва или изземва агитационните материали, поставени или разпространени в нарушение на кодекса“.

Партиите, коалициите и инициативните комитети следва да премахнат сами поставените от тях агитационните материали до една седмица след провеждане на изборния ден.

Заповедта за правилата може да бъде видяна на интернет страницата на Столична община www.sofia.bg в секция „Избори за общински съветници и кметове“, както и на сайта на Столичен инспекторат www.inspectorat-so.org.

След провелите се през май избори за членове на Европейския парламент от България за несвалени навреме агитационни материали в София, от Столичния инспекторат връчиха актове за административни нарушения на доскорошните коалиционни партньори ВМРО и АТАКА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама