Данните на милиони клиенти на банка в Русия изтекоха на черния пазар

09:40, 03 окт 19 / Свят 25 1852 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изтекли данни за 60 милиона издадени в Русия кредитни карти се озоваха в открит достъп, пише вестник "Комерсант", цитиран от БТА. Изданието се позовава на Ашот Оганесян, основател на компанията за кибернетична сигурност "ДивайсЛок".

Изтичането вероятно засяга интересите на клиенти на руската "Сбербанк", чиито подробни лични и финансови данни са били качени през август в интернет - на специален форум, блокиран от федералната служба Роскомнадзор.

Според източник на всекидневника, близък до руската централна банка, става дума за база данни на "Сбербанк". Според друг събеседник на "Комерсант" информацията може да е качена от служител с административен достъп до нея.

Оганесян заявява, че е проверил 240 записа от базата и "може да потвърди, че те съдържат данни за реални хора с картови сметки в "Сбербанк".

Продавачи на крадените данни уточняват според вестника, че това са сведения за 60 милиона карти - както валидни, така и закрити. В момента банката има около 18 милиона активни карти. Според експерти на изданието това е най-мащабното изтичане на данни в руския банков сектор досега.Самата "Сбербанк" съобщила за "Комерсант", че злосторниците не могат да използват крадената информация, за да точат пари от карти на клиенти, защото в нея липсват необходимите кодове, а всяка транзакция без показване на картата трябва да бъде потвърдена с есемес парола.

Междувременно "Сбербанк" информира, че може да са изтекли данните най-малко на 200 нейни клиенти, и започна служебно разследване, предаде ТАСС, като цитира сайта на банката.

Причина за инцидента най-вероятно са "умишлени престъпни действия" от страна на служител, тъй като няма начин в базата данни да проникне човек отвън. Изтеклите данни не застрашават сигурността на средствата, депозирани от клиентите, уверява "Сбербанк".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама