Каракачанов: Искаме да събудим интереса на младите българи за служба в армията

19:50, 02 окт 19 / Политика 25 2585 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов на събития от кампанията ''Бъди войник'' в Габрово
Кампанията ''Бъди войник'' в Габрово
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов на събития от кампанията ''Бъди войник'' в Габрово

''Целта на кампанията „Бъди войник“ е да покажем армията пред обществото и да обърнем внимание на младото поколение за възможностите, която дава професията на българския военнослужещ - на войника, сержанта, офицера. Това, че на тези събития има много млади хора показва, че както в Габрово, така и в много други краища на България отдавна не са виждали българска войска, а нашата идея е да събудим интереса на младите българи към служба в армията.'' Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 2 октомври, на събитията от кампанията „Бъди войник“ в Габрово.

В отговор на журналистически въпрос за доброволната военна служба министър Каракачанов подчерта, че законопроектът е готов и предстои да бъде разгледан в Министерския съвет. Той заяви, че някои от министерствата са направили критични бележки и предложения, които ще бъдат отчетени в законопроекта, без това да нарушава цялостната му концепция.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев подчерта, че кампанията дава положителни резултати и в някои от военните формирования има повече от двама кандидати за едно място. „В хода на кампанията на базата на наши анализи подобрихме значително процеса на кандидатстване като  съкратихме някои процедури по конкурсите и по този начин намалихме и времето, и разходите на кандидатите за участие в един конкурс, а ние успяваме по-бързо да назначаваме хората на военна служба“, разясни генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той заяви, че като резултат от предприетите мерки от правителството, включително и за заплащането броят на напусналите армията през тази година е значително по-малък в сравнение с миналата година - само 280 военнослужещи, докато през 2018 г. те са близо 700.

Гражданите и гостите на града имаха възможност да разгледат образци на картечница „Калашников”, противотанкови гранатохвъргачки, снайперови пушки „Хеклер и Кох” и „Драгунов”, пистолет „Зиг-Зауер”, както и образци на преносими зенитни комплекси. Най-голям интерес сред младите хора предизвикаха бронираната машина „Пустинна котка“ на служба „Военна полиция“ и бронираните високопроходими бойни машини (БТР) на 61-а механизирана бригада и Националния военен университет.

Парламентът подкрепи идеята на ВМРО за общественополезен труд за нарушители

По време на динамичните покази специалисти от Сухопътните войски демонстрираха способностите на роботизираната система модел „510 Packbot“ за обезвреждане на импровизирани взривни устройства. Военнослужещите от 68-а бригада „Специални сили“  представиха техники по интуитивна стрелба с маркиращи боеприпаси и военни ръкопашни техники, а представителна рота от Националния военен университет демонстрира хватки с оръжия.  

Информационната борса беше посетена от десетки ученици и студенти, които бяха запознати с обявените конкурси за войнишки длъжности във Въоръжените сили, като и със сроковете и условията за кандидатстване.

Събитието от националната информационна кампания „Бъди войник“ традиционно завърши с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния военен оркестър на Сухопътните войски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама