Благоевград чества 107 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

07:20, 05 окт 19 / Общество 25 1193 Topnovini
1

Община Благоевград отбелязва 107 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония с богата празнична програма.

Празничният ден ще започне в 09.30 часа с Панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско иго и полагане на цветя на паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински. Тя ще бъде отслужена в църковен храм „Въведение Богородично“.

В 10.00 часа ще бъде издигнат националният флаг на България. Ще бъде извършен тържествен преглед на знамена и униформи на българската армия и полагане на цветя на паметника на Георги Измирлиев - Македончето. В 10.45 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение, който се намира на площад „Мите Марков“. След това, от 11.15 часа, предстои концерт на Ансамбъл „Пирин“.

Началото на втората част от празничната програма на 5 октомври ще бъде поставено с Тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград и Церемония по връчване на наградите „Личност на годината“. Сесията започва от 17.00 часа в ДТ „Никола Вапцаров“.

В 19.00 часа предстои Втори международен детски фолклорен танцов фестивал „Ритми и багри“ на ЦЛРТБ. Той ще бъде на площад „Македония“.

На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая. Части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани