Бежанец върна позлатена корона с лика на Христос

18:40, 02 окт 19 25 2253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Безценна етиопска корона от 18 век скоро ще бъде върната в Адис Абеба, след като беше укривана от бивш бежанец 21 години, съобщава Франс прес.

На позлатената корона са изобразени Исус Христос и неговите апостоли. Тя ненадейно се появи на бял свят, след като дълги години беше укривана в малък апартамент в холандския град Ротердам, предава БТА.

Етиопският бежанец Сирак Асфав, придобил холандско гражданство, показа ценната вещ на местния арт експерт Артур Бранд. Той е специалист по издирване на откраднати художествени произведения. Бранд веднага установи високата културна стойност на короната и заяви, че в скоро време тя ще бъде предадена на етиопските власти.

Сирак Асфав напуснал Етиопия през 70-те години на миналия век по време на "червения терор". Той се установил в Холандия и подслонявал свои сънародници, избягали от диктатурата. През април 1998 година случайно открил короната в куфара на един от посетителите си.

"Казах си - артефактът е бил откраднат и не би трябвало да се намира тук. Той принадлежи на Етиопия и един ден ще бъде върнат в родината си!", обясни г-н Асфав. Той укривал ценната вещ на тайно място в апартамента си 21 години, тъй като не смеел да я върне в Етиопия поради нестабилното положение в страната. Едва след идването на власт миналата година на премиера Абий Ахмед, Асфав решил, че короната може отново да се върне на властите в Адис Абеба.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама