Правната комисия подкрепи отпадане на съкратеното следствие за убийства

17:11, 01 окт 19 / Политика 25 2143 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Идеята, по която работим все още с колегите, е от предложенията за промени в Наказателния кодекс да изключим тежките телесни повреди, т.е. да останат само умишелните убийства. Това каза председателят на правната комисия в Народното събрание Анна Александрова в отговор на въпрос дали ГЕРБ ще направят предложения между първо и второ четене на промените в НПК, съобщи БГНЕС.

„Смятаме, че с тежките телесни повреди - изнасилване и блудство, ще се задръсти цялата система от работа, ще се върнем в 2007 г., когато 268 000 преписки бяха прекратени. Нали разбирате, че тежките телесни повреди са твърде много като обем работа. Не е категорично, разбира се, това е като предложение”, посочи Александрова.

От думите ѝ стана ясно, че главният прокурор и съдии от ВКС ще бъдат поканени да присъстват на следващото заседание, което ще се проведе след седмица. Тогава те ще могат да изкажат своето мнение по предложението.

Депутатите обсъждат съкратеното следствие при тежки престъпления

На заседанието на комисията бе приет общ законопроект съкратеното съдебно следствие да не се прилага при тежки престъпления. Той е съставен от приетите миналата седмица на първо четене три проекта на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" за промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Депутатите от БСП предложиха съкратеното съдебно следствие да не се прилага при случаите на умишлено причиняване на смърт и тежка телесна повреда. От „Обединени патриоти“ предложиха същото в отделен законопроект. От „Воля“ също внесоха законопроект, с който да ограничат обхвата на престъпленията, за които се прилага съкратено съдебно производство.

Заседанието на комисията приключи много бързо, по думите на Александрова, "защото по правилник трите законопроекта трябваше да бъдат обединени в един общ доклад". За него от утре ще започнат да текат сроковете между първо и второ четене.

Очаква се законопроектът да бъде гласуван окончателно в зала следващата седмица. Така той ще бъде приет преди местните избори.

Зам.-председателят на правната комисия Крум Зарков от "БСП за България" подчерта след заседанието, че миналият петък на предизвикан от БСП председателки съвет се разбрали да дадат бързо старт на процедурата, с която да забранят съкратеното съдебно следствие за онези престъпления, които водят до смърт или тежка телесна повреда. „На правната комисия обединихме законопроектите така, че още утре те да бъдат докладвани в зала и при наличието на достатъчно политическа воля да бъдат приети възможно най-бързо", заяви Зарков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама