Подаваме заявления за компенсация от природни бедствия за 2019 г.

13:10, 01 окт 19 25 1665 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес до 15 октомври 2019 г. можем да подаваме заявления по схемата на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“. 

Финансовото подпомагане ще бъде изплатено до 8 ноември, като утвърденият финансов ресурс за 2019 г. по схемата е от 2,144 млн. лева.

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи следствие на настъпили през 2019 г. неблагоприятни климатични условия. Земеделски производители, които не са застраховали площите си, ще разчитат на 50% от полагащата се помощ.

Практиката показва, че в голяма част производителите не застраховат продукцията си. Това изискване не се отнася за щетите, причинени от суша, както и измръзване на плодни пъпки при трайните насаждения. При тях помощта се изплаща без редукция.

Отпуснатите средства се разпределят за щети, настъпили през 2019 г., при следния интензитет от производствените разходи по култури: Зърнено-житни, зърнено-бобови култури и слънчоглед - до 30%, Фуражни култури - до 80%, Плодове, зеленчуци, етерично-маслени, технически култури - до 80%. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама