Анастас Герджиков: СУ не страда от отлив на студенти

12:03, 01 окт 19 25 2015 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започна новата академична година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В препълнената зала на Алма Матер приветствени слова отправи ректорът на университета Анастас Герджиков. Той не пропусна да отправи критика към свои колеги, които през лятото в интервюта са говорили за причините, довели до отлива на студенти, предпочели да продължат образованието си в чужбина.

“Твърдението, че българските студенти намаляват е невярно. Броят на чуждестранните студенти в СУ нараства, като тази година е над 1300 души или 6% от общия брой на студентите. Причината е, че специалности на английски език не липсват. Гарантирано завършване на всеки студент няма. Не е вярно и твърдението, че ако студентът бъде скъсан, се губи и финансирането“, обясни ректорът и посочи, че тази година не намаляват броя на желаещите да учат в най-старото висше училище.

На откриването присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-министърът на образованието Карина Ангелиева и цялото ректорско ръководство.

„Имаме нужда от вас, от активни поколения, грамотни лидери, които утре ще коват закони, ще управляват, ще обучават, ще отсъждат или ще откриват нови технологии – уверени в познанията си, смели и независими в действията си. Не се притеснявайте от силата на собствената си позиция, участвайте активно в политиката, в обществените дебати с познания и компетентност, които тук ще получите“, с тези думи Йотова приветства студентите.  

Вицепрезидентът не пропусна да отбележи и блестящото според нея представяне на еврокомисаря ни Мария Габриел по време на изслушването в Брюксел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама