МВнР за Северна Македония: България няма да направи никакъв компромис по отношение на историята

08:40, 01 окт 19 / Политика 25 1298 Topnovini

Основният крайъгълен камък около, който беше конструиран Договора за добросъседство с Република Северна Македония беше решаване на проблемите в общата ни история. В момента има един отказ от решаване на тези проблеми, има едно протакане и отлагане от страна на македонските колеги. Сроковете са съвсем кратки и те трябва да покажат една мотивация и желание за работа.

Македония ще получи дата за начало на преговори с ЕС

Това каза в сутрешния блок на bTV зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който коментира вчерашната консултативна среща при президента по темата за членството на Македония в ЕС.

"В случая говорим за промяна на учебниците и изучаване на истроическата истина. Тук говорим за очертаване на общата история, а не за тълкувание на историята. България има възможност да използва много различни методи и инструменти, с които да въздейства. Много е лесно да кажем - ще се наказваме", каза Георгиев.

Акцент на деня: Северна Македония да признае за Гоце Делчев, ако иска в ЕС

"България няма да направи никакъв компромис по отношение на историята. Във всеки един момент, ако видим, че нашата история се използва, че е застрашен националния ни интерес, то тогава България ще се възползва от механизмите за въздействие, с които разполага. България има лостове за контрол и няма да изпусне този контрол", допълни зам.-министърът.

"Никой не може да ни принуди и накара да направим нещо срещу националните ни интереси. България е пълноправен член на ЕС. Ако видим, че македонските колеги се заиграват с истроията ни и националните ни интереси, ще използваме лостовете си. България никога не е казвала, че членството на Република Северна Македония е даденост и ще падне от небото. Трябва да имаме задоволителен резултат от работата на комисията. Решаването на проблема с Гоце Делчев ще бъде една много добра първа стъпка", даде пример Георгиев. 

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 98 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.