Принцесата на Йордания: Силно впечатлена съм от България

20:25, 30 сеп 19 / Политика 25 2186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев прие принцесата на Йордания, нейно кралско височество Дана Фирас, която е и посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

Двамата обсъдиха значенето на културното наследство, опазването и управлението на културно-историческите обекти на ЮНЕСКО, ролята на културния туризъм за развитието на местни общности и региони, съобщиха от министерството на външните работи.

,,България винаги е придавала приоритетно значение на тясното сътрудничество с ЮНЕСКО за реализиране на мандата на организацията в областта на културата, науката, както и за утвърждаване на правата на човека‘‘, заяви Георг Георгиев.

Нейно кралско височество Дана Фирас благодари за възможността да обсъди бъдещи проекти за развитието на културно-историческия туризъм в България в качеството и на посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

Принцесата на Йордания сподели силното си впечатление от многовековната история, култура и наследство на България. Тя е в страната ни на работно посещение по покана на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Принцесата на Йордания открива конференция за туризма в Дунавския регион

Двамата събеседници бяха единодушни, че България има голям потенциал за развитие на културния туризъм, тъй като всички предпоставки за това са на лице: археологически, архитектурни, етноложки, религиозни обекти и др. Те се съгласиха, че трябва да се работи съвместно за популяризирането на културно-историческото наследство на страната ни.

,,Йордания е важен партньор за България. Щастлив съм, че можем да работим не само по политически теми, но и по въпроси свързани с културното наследство, които също са от съществено значение за развитието на двустранните отношения между страните ни‘‘, добави заместник-министър Георгиев .

Освен посланик на добра воля на ЮНЕСКО, нейно кралско височество Дана Фирас е и председател на „Петра Нешънъл Тръст“, най-старата неправителствена организация в Йордания в областта на опазването и съхраняването на наследството на страната.

''Предстои подписването на меморандум за сътрудничество с организацията, за да може страната ни да се възползва от опита на Йордания в тази сфера'', посочи Николина Ангелкова, която заедно с йорданската принцеса откри международен форум, насочен към развитието на културния туризъм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама