Европарламентът критикува плановете на Volkswagen за завод в Турция

18:17, 30 сеп 19 / Свят 25 1539 Topnovini
1

В Европейския парламент остро разкритикуваха плановете на германския автомобилен гигант Volkswagen да построи нов завод в Турция, съобщава вестник „Ди Велт“.

„С оглед на все по-влошаващото се положение на върховенството на закона, свободата на медиите и демокрацията при президента Ердоган, решението на групата Volkswagen предизвиква смущение", заяви политикът на Зелената партия Райнхард Бютикофер.

Освен това решението за местонахождението на новия завод е взето като са нарушени правилата на Европейския съюз в областта на конкуренцията.

Volkswagen: В момента финализираме преговорите с Турция

Според публикация на „Ханделсблат“ Volkswagen в момента финализира преговорите с Турция. Очаква се решението да бъде оповестено тази или следващата седмица.

Според запознати, окончателното решение е струвало на Турция повече от един милиард евро. Новият завод е с планиран годишен капацитет до 300 000 превозни средства. Очаква се да бъдат наети около 4000 служители.

Той ще бъде построен в Маниса, близо до Измир. В новия завод ще бъдат произвеждани моделите VW Passat и Skoda Superb за износ в Източна Европа. Строителството ще започне в края на 2020 г., а производството на автомобили - през 2022 г.

Преди това Volkswagen водеше преговори с властите относно условията за местоположението на завода. Като алтернативен вариант се разглеждаше и България. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани