Унгария предложи нов кандидат за еврокомисар

18:10, 30 сеп 19 / Свят 25 1939 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Виктор Орбан номинира нов унгарски кандидат за Европейската комисия днес, след като европейските депутати отхвърлиха първия му избор, това съобщи високопоставен служител на ЕС за АФП.

Сега Унгария ще подкрепи дипломата Оливер Вархели, след като депутатите стигнаха до заключението, че бившият министър на правосъдието Ласло Трочани е замесен в конфликт на интереси, който го дисквалифицира.

По-рано днес предложените от Унгария и Румъния кандидати бяха отхвърлени от комисията по правни въпроси на Европейския парламент точно преди изслушванията за потвърждение на екипа, избран от входящия председател на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Отхвърлиха кандидатурите на Румъния и Унгария за еврокомисари

Членът на комитета от Германия Тиемо Вьолкен написа в Туитър, че членовете са решили, че румънката Рована Плумб и унгарецът Ласло Трочани са "негодни да станат комисари".

Трочани, предназначен да поеме отговорността по въпросите на разширяването на ЕС, беше спрян заради правителствени поръчки, възложени на неговата адвокатска кантора. Унгарският премиер Виктор Орбан твърдеше, че единственият „грях“ на Трочани - неговият бивш министър на правосъдието, е помощта му за „спиране на миграцията“.

Плумб, бивш министър на труда в Румъния, се препъна в два проблемни заема, които предизвикаха съмнения за корупция. Не е ясно дали Вархели остава на същият пост, или Фон дер Лайен ще търси нещо ново. Като дипломат унгарецът изглежда подготвен за подобен ресор, което би съкратило времето му за подготовка за изслушване.

Гласуването на новия състав на Европейската комисия е насрочено за 23 октомври. Ако екипът на Фон дер Лайен бъде одобрен от достатъчно евродепутати, той трябва да наследи Комисията "Юнкер" на 1 ноември. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама