България и Македония разширяват енергийното си сътрудничество

16:53, 30 сеп 19 25 2113 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Съществува широк потенциал за развитие на двустранните отношения както в областта на природния газ, така и на електроенергетиката. Реализацията на съвместни проекти ще допринесе за повишаване на енергийната сигурност, изграждане на междусистемна свързаност и либерализация на електроенергийния пазар“.

Около това се обединиха министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова и министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши, съобщиха от министерството на енергетиката.

По време на срещата Бектеши информира българските си колеги за извършените промени в енергийното законодателство на Република Северна Македония, с които се транспонират изискванията на европейските регламенти. Министър Петкова приветства постигнатия напредък и подчерта, че това ще допринесе за обединението на пазарите „Ден напред“ между двете страни.

Радев: Правителството ще изготви изисквания за приемането на Северна Македония в ЕС

По време на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, на 12 април 2018 г. в София беше подписан Меморандум за разбирателство между Българската независима енергийна борса, Македонския електропреносен системен оператор (МЕПСО), Енергийната регулаторна комисия на Република Северна Македония и Електроенергийния системен оператор на Република България, с който беше поставено началото на осъществяването на обединението на пазарите „Ден напред“ на двете страни.

Министрите Петкова и Бектеши се ангажираха съвместната работа по тази тема да бъде ускорена, така че в най-кратки срокове пазарната интеграция да е факт.

По думите на министър Бектеши Република Северна Македония е заинтересована от провеждане на преговори на експертно равнище във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. В рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта, от страна на Република Северна Македония беше заявен интерес за придобиване на миноритарен дял в бъдещата проекта компания, както и за изкупуване на електрическа енергия от атомната централа в размер на 10%.

„В момента се прави преглед на подадените от компаниите заявления, след което ще се изготви кратка листа на фирмите, с които ще се водят разговори“, подчерта Петкова. Според двамата министри проектът АЕЦ „Белене“ ще е от регионално значение.

Продължава съвместната работа между двете страни и във връзка с подписания през 2017 г. меморандум за сътрудничество в областта на природения газ. От страна на „Булгартрансгаз“ ЕАД е изготвено предпроектно проучване за възможността за развитие на нова газова връзка между Република България и Република Северна Македония. Очаква се такъв анализ да бъде изготвен и от македонска страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама