Денят накратко - 30 септември

19:00, 30 сеп 19 25 2590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

България подкрепя Северна Македония по пътя ѝ към европейска интеграция, но с условие; журналисти подкрепиха генералния директор на БНР Светослав Костов; обявен е Ден на траур във Франция... и още:

***

Северна Македония избира между ЕС и Гоце Делчев

Подкрепата на България за членството на Северна Македония в ЕС не е безусловна. Това стана ясно след извънредна среща между президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, министри и политици във връзка с наближаващата дата, на която Скопие трябва да получи покана за членство в Европейския съюз. България подкрепя Северна Македония по пътя ѝ към европейска интеграция, но не и на цената на българската история и идентичност – около тази теза се обединиха участниците в срещата при държавният глава. Президентът заяви, че е необходимо да се очертаят червени линии, които да гарантират, че присъединяването на Северна Македония към ЕС няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език, и идентичност като разменна монета. За целта до дни правителството ще излезе с позиция в защита на българския интерес, в което ще заложи изисквания и критерии към Северна Македония.

***

Журналисти подкрепиха генералния директор на БНР Светослав Костов

Работещи в Българското национално радио изразиха недоволството си от поисканата от СЕМ оставка на генералния директор на медията Светослав Костов. Според тях членовете на медийния регулатор са приели едностранчиво фактите за ситуацията в общественото радио. Основното им искане е да му бъдат дадени 100 дни толеранс. Стана ясно, че до края на седмицата, най-вероятно в петък, ще има нов протест, който ще е пред сградата на СЕМ. Протестиращите заявиха, че искат да бъде чута и тяхната гледна точка. На извънредно заседание миналия петък СЕМ даде едноседмичен срок на генералния директор на медията Светослав Костов да подаде оставка, но той няма такова намерение.

***

Евакуираха за кратко пътници от Летище София

Евакуираха за кратко заминаващите пътници от Терминал 1 на Летище София заради пожар на аеропорта. Аларма се е включила около 12.30 ч. Няма данни за пострадали хора, както и причината за задействането на сигнализацията. Няколко минути по-късно работата на Летище София се нормализира.

***

Възобновиха производството в „Дунарит” след пожара

Производството в оръжейния завод „Дунарит” край Русе е възстановено, а служителите се върнаха по работните си места. ''Идваме на работа, не сме уплашени'', заяви един от работниците. Остава затворен само цехът за производство на боеприпаси, който е полуизгорял. Предстои да се направи оглед от екипи от специализираните по разследване на производствени аварии следователи и прокурори. Това ще стане в рамките на 2 месеца, но е възможно да отнеме и повече време. Инцидентът на военния завод предизвика евакуация на жителите на съседните селища – Николово и Мартен. Хората вече са по домовете си, а децата на училище и на детска градина, обстановката е спокойна.

***

Франция изпраща Жак Ширак

Стотици граждани, бивши и сегашни политици, световни лидери присъстваха на погребението на бившия президент на Франция Жак Ширак, който почина в четвъртък на 86 години. В цяла Франция е обявен Ден на национален траур по повод кончината му. Сред присъстващите бяха настоящия държавен глава Еманюел Макрон, руският президент Владимир Путин, италианският - Серджо Матарела, германският Франк-Валтер Щайнмайер, както премиерите на Унгария и Белгия Виктор Орбан и Шарл Мишел. Жак Ширак беше погребан в семейната гробница на гробището Монпарнас. 

***

Нов скандал около Борис Джонсън - обвинен в сексуално посегателство

В Манчестър втори ден продължава конгреса на Консервативната партия на премиера Борис Джонсън, срещу който беше повдигнато поредно обвинение – този път в сексуално посегателство. Журналистката Шарлът Едуардс писа в „Сънди таймс“, че през 1999 година по време на частен обяд в офиса на списание „Спектейтър“, Борис Джонсън я е опипал под масата. "Под масата усетих ръката на Джонсън на бедрото си. Той го стисна. Ръката му беше високо нагоре по крака ми и под пръстите му имаше достатъчно плът, за да ме накара да изпъна гърба си", пише Едуърдс. По това време Джонсън е бил редактор на списанието. От "Даунинг стрийт" отрекоха твърденията на журналистката. От кабинета на британския премиер Борис Джонсън също.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама