Заев: Приемаме препоръките на България

14:16, 30 сеп 19 / Свят 25 1926 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Възможно е много бързо да бъде намерено решение на откритите въпроси с България. Ние подписахме Договор, с който приехме, че имаме обща история. Разбира се, че част от историята ни е отделна и в двете държави. В този дух аз вярвам, че комисиите ще намерят решение''. 

Това каза македонският премиер Зоран Заев, минути след приключване на консултативната среща при президента Румен Радев в София.

Радев: Правителството ще изготви изисквания за приемането на Северна Македония в ЕС

Днес българският премиер Бойко Борисов, заедно с членове на кабинета и ръководители на отговорните институции взеха участие в консултативна среща при Румен Радев, на която бяха разгледани отношенията на България с Република Северна Македония в контекста на евентуалното решение на Европейския съвет за покана за започване на преговори за членство на страната.

''Комисията е експертна и тя е създадена, за да дефинира нещата. Нашите призиви са да бъдат направени смели крачки, основани на фактите и истината. Призоваваме да се намери решение и не е достатъчно само нашата страна да има воля, подобно нещо е необходимо и от България'', подчерта Заев.

Македонският премиер е убеден, че и този исторически момент ще бъде преодолян. До момента са решени четири исторически периоди за 6-7 значителни фигури, които честваме заедно от тези периоди.

"С Договора доказахме политически, че искаме сътрудничество с България и продължаваме в тази насока. Вярвам, че и тази част от историята, за която говорим ще бъде преодоляна. Целта е да да укрепим приятелството и добросъседството. Очакваме да бъде намерено решение. България е сред нашите най-големи поддръжници за ЕС“, заяви македонският премиер.

Гърция: Ако е необходимо, ще ползваме правото на вето за членството на Северна Македония в ЕС

„Вярвам, че тя ще докаже това и при получаването на дата след 15 г. кандидатстване. Няма нужда от загриженост. Приемаме тревогата и препоръките от България. Вече работим с комисиите, ще имаме заседания и ще искаме и двете държави да бъдат щастливи и удовлетворени при постигането на решение“, каза още Заев. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама