Жените умират по-често от инфаркт от мъжете

09:40, 30 сеп 19 25 3800 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има разлика между половете в превенцията на инфаркти. Жените, които страдат от инфаркт, умират по-често, защото не успяват да разпознаят симптомите си и получават по-бедни грижи от мъжете, се казва в доклад на British Heart Foundation /БХФ/, информира Би Би Си.

За 10 години повече от 8 000 жени в Англия и Уелс са починали след сърдечен удар.

Според експерти има неравенства в диагностиката, лечението и последващите грижи при мъжете и жените. „Несъзнателните пристрастия ограничават шансовете за оцеляване на жените“, предупреждава докладът, предаде БГНЕС.

Той установява, че някои популярни митове – например, че сърдечните заболявания и сърдечни пристъпи засягат само мъжете - означава, че жените не знаят за риска и по-рядко търсят медицинска помощ.

Съществува и погрешното схващане, че мъжете и жените изпитват напълно различни симптоми на инфаркт, но проучванията сочат, че въпреки че симптомите могат да варират от човек до човек, болката в гърдите е най-честият симптом както при мъжете, така и при жените.

И по-младите жени имат сърдечни пристъпи, се казва в доклада, който трябва да се приема сериозно.

През 60-те години седем от 10 сърдечни атаки във Великобритания се оказват фатални. Днес седем от всеки 10 души, които получават инфаркт могат да оцелеят.

"И все пак жените умират по-често, защото сърдечните пристъпи често се разглеждат като болест на мъжа, а жените не получават същия стандарт на лечение като мъжете.", твърди проучването на британски лекари.

В доклада на БХФ се посочва, че всяка година около 35 000 жени се приемат в болница след инфаркт във Великобритания всяка година - във Великобритания жените са два пъти по-склонни да умрат от коронарна болест на сърцето, отколкото от рак на гърдата.

Докладът установява, че:

- жените често отлагат да търсят помощ

- по-вероятно е те да получат неправилна диагноза и нестандартно лечение в сравнение с мъжете

- рискови фактори, като тютюнопушене и високо кръвно налягане, увеличават шансовете за сърдечен удар повече при жените

- качеството на последващите грижи също е по-ниско

Крис Гейл, професор по сърдечно-съдова медицина в университета в Лийдс, ръководи проучване, което установява, че хиляди животи на жените са били излишно изгубени в Англия и Уелс след инфаркти между 2002 и 2013 г.

"Този проблем не е характерен само за Обединеното кралство", каза той. „Проучвания по целия свят също разкриха половите пропуски в лечението, което предполага, че това е дълбоко вкоренен и сложен въпрос. Само по себе си разликите в грижите са много малки, но когато разгледаме това сред населението на Обединеното кралство, това води до значителна загуба на живот".

Какви са симптомите на сърдечен удар?

Симптомите на сърдечен удар могат да варират от човек до човек, но най-честите признаци на сърдечен удар са:

Централна болка или дискомфорт в гърдите, която изведнъж се появява и не отшумява

Може да се усеща като натиск, стягане или притискане

Болка, която се излъчва надолу в лявата ръка или в двете ръце, или към врата, челюстта, гърба или корема.

Лекарите предупреждават, че понякога болката може да бъде лека и да се обърка с лошо храносмилане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама