Хамилтън триумфира на Гран При на Русия

17:39, 29 сеп 19 / Спорт 25 2042 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Люис Хамилтън записа девета победа за сезона във Формула 1, след като завърши на първото място в Гран при на Русия. Британският пилот на Мерцедес се възползва от механични проблеми на Себастиан Фетел, автомобил по сигурността и отличната стратегия на световните шампиони, за да поведе със 73 точки на Валтери Ботас на върха в генералното класиране.

Шарл Льоклер направи отличен старт и оглави колоната след първия завой, а зад него Себастиан Фетел показа добра скорост и изпревари Хамилтън, след което атакува своя съотборник и моментално излезе на първото място. В този момент германецът бе с гумите с мека смес и "летеше" по пистата, а към 21-та обиколка почти бе настигнал Роберт Кубица за изпреварване с един тур на трасето в Сочи.

Льоклер и Хамилтън се затрудняваха с темпото на Фетел и го преследваха от далечина. Ферари дори привика французина за смяна на гуми в 23-та обиколка, а малко по-късно това направи и лидерът в състезанието. Фетел обаче направи по-бавно спиране в гаража, сложи медиуми и се появи на трасето зад двата Мерцедес-а и Льоклер.

Проблемите обаче тепърва започваха за Фетел, защото в 28-та обиколка германецът бе предупреден по отборното радио да спре извън пистата заради механичен проблем и го направи. Това беше и всичко за него в състезанието за Гран при на Русия, което водеше над 20 обиколки.

Хамилтън избра търпение и това се отплати след два поредни флага, един заради Фетел, което позволи на британеца и Ботас да влязат в бокса с ограничаване на загубеното време срещу останалите. Така шампионът поведе с над секунда срещу финландеца 20 обиколки преди края, както и с две пред Льоклер.

Ситуацията не претърпя промени до края на състезанието и Хамилтън спечели с 3.829 секунди пред Ботас, а Льоклер остана на третото място до карирания флаг. В топ 10 попаднаха още Макс Ферстапен, Карлос Сайнс, Александър Албън, Серхио Перес, Кевин Магнусен, Ландо Норис и Нико Хюлкенберг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама