Откриха златно монетно съкровище в древния Марцианополис в Девня

15:35, 29 сеп 19 / Култура 25 4333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Златно монетно съкровище откриха археолози при проучването на древния град Марцианополис в землището на девненския квартал „Река Девня“. Засега от земните пластове са извадени 15 златни монети на император Теодосий II (408-450 г.) и една на съпругата му Елич Евдокия. Те са били укрити при унищожаването на Марцианопол от хуните, съобщи ръководителят на експедицията д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна.

Паралелно с това излизат и бронзови монети, като общият им брой засега надхвърля 40. Такива се засичат и в инсулата (карето) западно от Музея на мозайките, но тяхната стойност е най-вече културно-историческа. Сигурността на района на разкопките вече е обезпечена от Община Девня. 

С откритите монети човек днес може да си купи два чисто нови леки автомобила от марката "Майбах". Това заяви ръководителят на археологическата експедиция д-р Христо Кузов.

Междувременно стана ясно, че Министерството на културата спешно ще отпусне още средства, за да разшири археологическото проучване в резервата "Марцианополис". 

От няколко години насам държавата и Община Девня съвместно отпускат средства за разкопки в историко-археологическия резерват „Марцианополис“, като досега се проучваше инсулата (карето) западно от Музея на мозайките. Мястото, на което е открита сензационната находка, е ново и се намира в района на болницата. 

„Трябват ни още средства, за да разширим разкопките. Държавата отпусна 19 хил. лева, но те ще се окажат недостатъчни, защото се налага да продължим извънредно с археологическите проучвания“, каза д-р Кузов.

Това е второто монетно съкровище, на което се натъкват археолозите в землището на кв. „Река Девня“. През 1929 година там случайно е открито едно от най-големите съкровища в историята на света, състоящо се от 100 000 сребърни римски монети (около 350 кг) от времето на Марк Антоний. Предполага се, че то е представлявало градската хазна на Марцианопол и е било укрито при разграбването и опожаряването на града от готите и карпите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама