От началото на предизборната кампания в ЦИК е постъпил само един сигнал

11:36, 29 сеп 19 25 2330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След началото на предизборната кампания на 27 септември в Централната избирателна комисия е постъпил само един сигнал. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев по БНР.

„Сигналът разгледахме още в рамките на деня и приехме нашето решение. Той беше свързан с предизборната кампания и нарушение по отношение на това накърняването на правата на кандидат“, добави Андреев. Той коментира основните правила за времето на кампанията и нощта на изборите.

„На първо място кандидатите и политическите сили трябва да знаят, че, за да може да протече нормално кампанията и хората да бъдат чути трябва да спазват онези правила, които са установени в изборния кодекс за една толерантна, нормална, лоялна предизборна кампания, която да не е насочена към негативни или положителни послания. В тази връзка това е бил винаги нашият апел от страна на ЦИК да се спазват правилата предвидени в изборния кодекс и в нашите решения, за да може от тук нататък да няма жалби, да няма сигнали, които по някакъв начин да налагат и наказват с поставянето на санкции към дадени политически сили или кандидати“, обясни говорителят на ЦИК.

„ЦИК прави преценка между това дали имаме реално нарушение или по какъв начин би могло да се засегне и свободата на медиите да изразяват посланията. Считам че до момента ЦИК винаги е била обективна в това отношение, преценката винаги е била мотивирана от представените към сигнала материали и преписка, за да може ние да постановим нашите решения“, допълни още Андреев.

По думите му една толерантна кампания би трябвало да е насочена освен към положителни послания да не засяга името на кандидати и тяхното положение в обществото, да няма отрицателни послания насочени към омраза.

„В рамките на нашата компетентност е тогава, когато мониторингът, който осъществява Съвета за електронни медии ни изпрати сигнал, ние да го разгледаме, да проучим материала и да преценим дали се налага определена санкция“, посочи още Андреев.

„По отношение на случаите, в които сме сезирани от граждани, неправителствени организации, ние ги разглеждаме и разискваме материалите било то на печатни, онлайн медии, за да може да преценим дали има нарушение. Когато става въпрос за обхвата на Общинските избирателни комисии, тогава те след като бъдат сезирани вземат своите решения въз основа на това, което е установено от материалите или това, което е твърдение на жалбоподателя“, каза Александър Андреев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама