Орангутан с човешки права се премества във Флорида

08:19, 29 сеп 19 / Свят 25 2641 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Орангутан, прекарал 20 години в аржентински зоопарк, е преместен в резерват в САЩ, след като му бяха предоставени същите законни права като на хората, съобщи ВВС. Адвокатите спечелиха забележителна жалба за Сандра през 2014 г. с аргумента, че тя е задържана незаконно в Буенос Айрес.

Решението установи, че тя е първата „нечовешка личност с правото за свобода в Аржентина“. 33-годишната маймуна пристигна в Канзас и ще премине тестове, преди да се премести в новия си дом във Флорида.

Съдия Елена Либератори - която има снимка на Сандра в кабинета си - заяви пред медии, че иска с решението си да изпрати съобщение: „Това, че животните са разумни същества и че първото право, което имат, е наше задължение да ги уважаваме“.

Сандра е родена в източногермански зоопарк и продадена в Буенос Айрес през 1995 година.

Орангутанката прекара голяма част от живота си в усамотено помещение и непрекъснато странеше от посетителите на зоопарка. Тя роди дъщеря през 1999 г., но бебето ѝ е отнето от нея и продадено в парк за животни в Китай.

Нейната правна победа донесе международна слава на орангутана и създаде прецедент за маймуните да бъдат считани по закон за хора, а не за собственост. Аржентински съд одобри трансфера на Сандра в Центъра за големи маймуни във Флорида през 2017 г., въпреки че пътуването й се забави поради необходимото за издаване на американски разрешителни време.

Резерватът, който ще обитава, е с площ от 100 акра. Там живеят шимпанзета и орангутани, които са освободени от циркове, лаборатории, зоологически градини и частни колекции. Сред няколкото известни обитатели на резервата е и Бъбълс, шимпанзето на Майкъл Джексън. Сандра ще се присъедини към 21 други орангутани и ще може свободно из местата, обитавани от големите маймуни. 

„Нямаме търпение да я срещнем, тя е прекрасен орангутан“, каза Пати Раган, основател на Центъра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама