Саудитска Арабия започва да издава туристически визи

15:36, 28 сеп 19 / Свят 25 1974 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Саудитска Арабия обяви, че започва за пръв път да издава нов тип визи, които позволяват на чужденците престой в страната с чисто туристическа цел. Това е част от усилията на крайноконсервативното мюсюлманско кралство да се отвори към посетители от чужбина и да диверсифицира икономиката си, разчитаща главно на петрола, съобщи АП.

Досега Рияд издаваше главно работни визи, визи за бизнесмени и за мюсюлманските поклонници, посещаващи Мека и Медина, отбелязва ВВС. Министърът на туризма Ахмед Хатиб нарече започването на издаване на туристически визи исторически момент и посочи, че чужденците ще могат да се възхитят в Саудитска Арабия на пет обекта, влезли в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Новите визи ще са едногодишни, позволяващи многократни посещения за престой до 90 дни. Туристите от 49 страни (засега не се уточнява кои) ще могат да искат туристически визи онлайн или пристигайки в страната, на специални гишета на летищата. Гражданите на останалите страни ще трябва да подават документи за туристически визи в консулствата или посолствата на Саудитска Арабия преди пътуването.

На информационния сайт за визовата политика се казва, че се либерализират и строгите изисквания към облеклото на жените - раменете и колената ще трябва да са покрити, но отпада изискването да се носи "абая", черна дреха, покриваща цялото тяло. Подчертава се, че туристките трябва да се обличат скромно.

Туристите, които не изповядват исляма, както и досега няма да могат да посещават светите за мюсюлманите градове Мека и Медина. За чужденците продължава да важи и забраната за употреба на алкохол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама