Последно „Сбогом” с поета Любомир Левчев

11:37, 28 сеп 19 25 2458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сбогувахме се с известения поет, писател и общественик Любомир Левчев, който почина на 25 септември на 84-годишна възраст, предаде БГНЕС.

Поклонението пред тленните му останки се състоя в Централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Сбогуваме се с поета Любомир Левчев

“Загубихме като семейство голям приятел, а като държава и като общество последният аристократ на българската литература. Един невероятен творец, превеждан на повече от 30 езика“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя заяви, че днес не си казваме последно „Сбогом” с твореца Любо Левчев, защото остават неговите книги. “Надявам се поколения след нас да ги четат и да ги познават”, посочи Йотова.

“Любо и приживе си беше велик, а сега си вече безсмъртен”, каза скулпторът Георги Чапкънов. “Мир на праха му, паметта не се заличава лесно”, посочи творецът.

Писателят Антон Дончев каза, че познава Любо от повече от 70 години. Той заяви, че Левчев довел представители на световната литература в България. Тук, по думите му, дошли най-големите писатели на нашето съвремие. „Той беше едно грамадно дърво, което роди много плодове, но част от плодовете му се нуждаят от нас, за да израснат. Жълъдът не става дърво, ако не се грижиш за него. За съжаление в последните години, гласът на Левчев всъщност не се чуваше, а чуваше се по света. Ако можеха да почнат да светят всички негови книги в 50 държави на 50 езика, представете си каква светлина щеше да излезе. Във всяка българска къща има поне една книга на Любомир Левчев, но това да се чуе гласът му всъщност зависи от нас, той вече не може да се грижи за гласът си“, посочи той. Антон Дончев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама