Лавров за скандала около телефонния разговор Тръмп-Зеленски: Това е параноя

11:15, 28 сеп 19 / Свят 25 2178 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че полемиката около телефонния разговор между американския президент Доналд Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски е прекомерна, и отрече страната му да е замесена в случая, предаде Ройтерс.

"Това е параноя", каза Лавров на пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк по повод твърдението на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, че Русия стои скандала.

В интервю вчера Пелоси спомена за възможна руска роля в аферата. "Между другото, аз мисля, че Русия има пръст в това", заяви тя пред телевизия MSNBC.

Лавров призова Съединените щати да не публикуват стенограмите на телефонните разговори на президента Доналд Тръмп с руския му колега Владимир Путин, предаде Франс прес.

"Майка ми, когато ме отгледа, ме научи, че е неуместно да чета писмата на другите, които не са адресирани до мен", каза той.

Руският външен министър разкритикува остро публикуването на стенограмата на разговора Тръмп-Зеленски, като се аргументира, че на такова високо равнище е необходима "известна степен на поверителност", предаде БТА.

По-рано, в речта си на годишната сесия на Общото събрание на ООН, Лавров разкритикува остро Запада, предаде Асошиейтед прес.

"За Запада е трудно да приеме, че неговата вековна доминация в световните дела отслабва", заяви руският външен министър. Той обвини "водещите западни страни", че "се опитват да възпрепятстват развитието на един полицентричен свят" и "да наложат на другите стандарти на поведение, основани на тесногръдо западно тълкуване на либерализма".

Под "Запад" руските официални лица обикновено имат предвид Съединените щати и техните традиционни съюзници в Европа, отбелязва АП.

Лавров каза още, че западните страни, че манипулират своите граждани, разпространяват фалшива информация и не позволяват на журналистите да си вършат работата - все обвинения, които Западът отдавна отправя срещу Русия, а преди това - и срещу Съветския съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама