Служители на НАП не са замесени в хакерската атака на „ТАД Груп“

16:25, 26 сеп 19 25 2517 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Франтишек и зам.-шефът на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов бяха изслушани в анкетната комисия за източването на информация от Националната агенция по приходите, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

По време на изслушването стана ясно, че няма данни работещи в НАП или други служители на държавната администрация да са замесени в хакерската атака на „ТАД Груп“.

Явор Колев: ГДБОБ ще провери поне сто хакнати дружества от „ТАД Груп“

Разпитали сме множество лица - свидетелите, които са пострадали, са в различни сектори – банковия, застрахователния и др. И благодарение на тях, пъзелът малко по малко се реди и се надгражда“, заяви Найденов.

Той подчерта, че работата по разследването на хакерската атака срещу НАП продължава с нестихващ устрем.

„НАП реагира много бързо по случая, като даде възможност на гражданите да проверят докъде е стигнало неправомерното проникване и манипулацията с данните им. Нямаме данни за неправомерно придобита информация, която да бъде в ущърб на фирма или физическо лице“, обясни Николай Найденов.

Не са компроментирани ПИК-кодове или електронни подписи. 

От своя страна, Франтишек заяви, че продължават техническите експертизи по случая. „Има огромен обем на информация, който трябва да бъде анализиран. Но експертите дават всичко от себе си“, подчерта той.

Обект на дискусия в комисията стана и предвиденото законово наказание за компютърни престъпления. Максималната сума, с която могат да бъдат наказани извършителите, е 5000 лв. Според депутатите обаче тя е твърде ниска и трябва да бъде променена.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама