Дончев: Специален софтуерен продукт ще улесни работата на секционните избирателни комисии

15:42, 26 сеп 19 25 2243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Изработва се специален софтуерен продукт, който ще улесни работата на секционните избирателни комисии, най-вече да проверяват дали имат грешки при протоколите'', заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти, след откриването на завод в ловешкото село Баховица.

По думите му това са най-сложните избори заради обема числа, който трябва да се обработят, особено в София, затова се взимат всички възможни мерки да не се повтаря ситуацията с "Арена Армеец" от 2015 г. Променен е Изборният кодекс, организацията по приемането на книжата, увеличен е съставът на Общинската избирателна комисия, ще има много повече специалисти. "Всичко, което е можело да се направи, е в ход, и се надявам изборният процес да е безпроблемен", добави Дончев.

Над 6,2 млн. българи с право на глас на местните избори 

Според него през последните 10 години нормална, европейска, цивилизована кампания като политически аргументи не е видял, което е лошо. "От това страда демокрацията. Нормално е всеки кандидат да представи себе си - идеи, програма, платформа, това което иска и може, и да се състезава с другите. Много често се превръща в състезание по пръскане с кал, което не дава на гражданите шанс да направят рационален политически избор", каза той и посочи, че това, което зависи от страна на държавата, правителството, Централната избирателна комисия, ще бъде направено, за да има честна кампания, предаде БТА.

Битката за София определи като тежка и конкурентна.

Дончев коментира и ситуацията в БНР и определи случилото се като неприятно и недопустимо. "Не само спирането на сигнала, самото усещане, че някой е в състояние да влияе на национална медия. Не знам дали е истина, или не, но самото усещане е проблем. Това ерозира доверието в медиите. Ако доверието към огромна част от политиците вече е ерозирало, ако загубим и доверието в медиите, вече няма да имаме връзки, които да крепят обществото ни като едно цяло", заяви още вицепремиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама