Оставки в „Токуда“ и карловската болница

14:22, 26 сеп 19 25 2436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вчера медицинските сестри от Централна реанимация на болница „Токуда“, заедно със старшата сестра, са подали колективна оставка, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Сестрите са категорични, че не се страхуват да предприемат крайни мерки за излекуване на ЗдравеОпасната система.

Оставката в „Токуда“ е заради пренатоварване на медицинксите специалисти, работа на длъжност и половина. Независимо, че заплатите в болницата са малко по- високи, пак не се равняват на две минимални. За една заплата се работи на няколко длъжности.

Днес последва втора колективна оставка: заявленията си за напускане за подали сестрите от детското отделение в карловската МБАЛ "Д-р Кирил Попов".

По- късно здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще търси среща с ръководствата на двете болници. „Притеснителен е фактът, че са подали колективна оставка. Въпросът е дали всички сестри са оставки или част от тях – информацията е малко разнопосочна“, коментира той, цитиран от БНР.

До края на месеца ще има анализ за това дали медицинските сестри в страната са получили увеличение на работните си заплати, за което министерството преди месеци осигури допълнителни средства.

От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи подкрепиха колегите си, подали колективни оставки, и в открито писмо до министъра на здравеопазването изразиха възмущение от случващото се вече месеци наред в сектора и нестихващите протести в страната.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама