Роботизирана 3D хирургия на живо за първи път в България

14:30, 26 сеп 19 / Култура и наука 25 683 Topnovini
1
2
3
4

Международен конгрес по роботизирана хирургия стартира днес у нас.

България за първи път е домакин на медицински форум от толкова висок ранг. Уникално изложение на високотехнологично медицинско оборудване от водещи световни производители – с роботизирани системи, симулатори за обучение и хирургични апарати, ще даде начало на форума, който ще се проведе от 26 до 28 септември в аудиториите на СУ „Св. Климент Охридски“.

Над 350 специалисти и студенти по медицина от цял свят вече са в България за участие в Европейския Конгрес по роботика SERGS 2019 София. По време на конгреса участниците ще станат свидетели на първото у нас излъчване на живо на 2 операции в 3D формат. Едната ще бъде робот-асистирана интервенция, а втората – фокусирана ултразвукова хирургия на живо чрез прилагане на ХАЙФУ технологията.

XI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия ще се проведе под мотото „Beyond Borders – Отвъд границите“, носещо посланието за „прескачане на границите“ на стандартното мислене, на класическата медицина и конвенционалната хирургия. Пленарни лекции ще изнесат водещи хирурзи от САЩ и Европа, а за първи път в европейския форум по роботика ще вземе участие и т.нар. Световен Отбор (SLS World Team) от топ хирурзи на Световната асоциация по лапароендоскопска хирургия.

„Едни от най-известните имена в областта на роботизираната хирургия пристигат в София и ние сме безкрайно развълнувани за това, което предстои. Българската медицина заслужава повече такива форуми и водещо място на картата на световната хирургия и ние няма да се уморим да работим в тази посока“ – сподели проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицински университет – Плевен и член на Съвета на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия.

МУ-Плевен спечели домакинството на SERGS 2019: XI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия преди четири години в Париж след сложна конкурсна процедура. 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 236 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.