България е намалила с 90% броя на децата в институции

11:49, 26 сеп 19 / Политика 25 2068 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри съпътстващо събитие на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН на тема “Преобразуване на грижите за деца: Изпълнение на ангажимента на Дневния ред на развитието 2030 никой да не бъде изоставян“.

България намали броя на децата в институции с 90 на сто, като предвиждаме да бъдат окончателно закрити всички домове за деца с увреждания и за деца от 4 до 7 години“, написа вицепремиерът в страницата си във Facebook.

България залага на два принципа при реформата, свързана с децата в риск: всички действия на държавата трябва да са насочени единствено в интерес на детето, не на родителите, настойниците, попечителите или социалните служби, и, второ, самото дете трябва да участва в процеса на вземане на решения за неговото бъдеще.

Първата стъпка винаги е най-трудната, но днес уверено може да кажем, че до 2025 г. България ще е наложила пълна деинституционализация в грижата за децата“, се посочва още в съобщението.

През септември 2015 г. ООН прие дневния ред 2030 за устойчиво развитие, в което е включена и мярката никое дете да не бъде изоставяно. Децата в институции рискуват да бъдат отгледани в крайна бедност, без достъп до образование, родителска грижа или семеен уют.

Европейският съюз и в частност България подкрепят реформата в детската грижа, предвиждаща извеждането на децата от домовете и отглеждането им в семейна среда или в среда, близка до семейната. Все още обаче милиони деца в целия свят живеят в т.нар. сиропиталища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама