Кристалина Георгиева: Готова съм да бъда подложена на изпитание

11:36, 26 сеп 19 / Свят 25 2341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият управляващ директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че е „готова да бъде подложена на изпитание“ в момент, в който войните в глобалната икономика настъпват по няколко фронта, съобщи британската телевизия Sky news, цитирана от БГНЕС.

Георгиева говори малко след като беше потвърдено, че тя ще наследи на поста Кристин Лагард начело на най-голямата кредитна институция в света. Тя ще встъпи в длъжност на 1-ви октомври.

Кристалина Георгиева е новият директор на МВФ

Преди това Кристалина Георгиева беше втория човек в Световната банка и става първия лидер на организацията от развиваща се икономика. Традиционно, шефовете на МВФ се избират от икономически могъщи държави в Западна Европа като Франция и Германия. Французойката Лагард напусна поста, за да смени Марио Драги като президент на Европейската централна банка – или централната банка на Еврозоната.

Кристалина Георгиева ще управлява МВФ в момент на нарастващ протекционизъм в глобалната икономика – резултат от политиката на Доналд Тръмп „Америка първа“, заради която се отказа от редица споразумения и започна търговска война с Китай. Ефектът й се усети по целия свят с намаляване на търсенето, което навреди на държавите, зависещи от износа.

Несигурността около Brexit продължава да оказва силен натиск върху икономическата криза в Аржентина, която в момента е предмет на програма на МВФ и ще бъде основен приоритет в момент, когато страната върви към трудни избори. Финансовите пазари са в нервна възбуда заради страховете от глобална рецесия.

Георгиева, която беше единствената номинация за поста в МВФ, заяви пред репортери, че предизвикателствата пред Фонда включват справянето с високите дългове на някои държави.

„Предупредителните сигнали са навсякъде и ние трябва да бъдем готови да бъдем поставени на изпитание“, заяви Георгиева. „Моят незабавен приоритет в МВФ ще бъде да помогна на членовете да минимизират риска от кризи и да бъдат готови да се справят със сривове“, добави тя.

Икономисти твърдят, че очакват Кристалина Георгиева да се фокусира върху борбата с неравенствата, проблемите на околната среда и нуждата повече ресурси да бъдат насочени към развиващите се държави, тъй като това са проблемите, с чието решаване тя беше известна в Световната банка. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама