Зеленски: Не съм бил притискан от Тръмп

09:35, 26 сеп 19 / Свят 25 2079 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Украйна Владимир Зеленски настоя, че не е бил „притискан“ от Доналд Тръмп по време на противоречиво телефонно обаждане, в което американският президент е призовал за разследване на политическия му съперник.

"Имахме - мисля, добър телефонен разговор. Беше нормален. Говорихме за много неща и... мисля, вие сте го прочели, че никой ме е притискал", каза Зеленски пред репортери с Тръмп от едната му страна.

Демократите в Конгреса на САЩ започнаха официална процедура по импийчмънт на Тръмп

Украинският президент каза още, че не е оказвал натиск върху никого в Украйна да започне разследване срещу сина на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън.

"Имаме независима държава. Не мога да оказвам натиск върху никого. Това е отговорът. Не съм се обаждал на никого, не съм го молил (главният прокурор да започне разследване), каза той по време на двустранната среща с президента на САЩ.

Двамата се срещнаха в кулоарите на срещата на Общото събрание на ООН, след като демократите започнаха разследване на импийчмънт срещу Тръмп. Твърди се, че той е злоупотребил с правомощията си като президент за лични политически цели.

В сряда Белият дом публикува запис от разговор между президентите на Украйна и САЩ през юли. По-рано медиите съобщиха, че в разговор с украинския лидер Тръмп може да е поискал разследване срещу Хънтър Байдън, син на бившия президент на САЩ Джо Байдън.

Стенограма на телефонен разговор потвърждава, че Тръмп е оказвал натиск върху Зеленски

Байдън-старши води демократите в президентската надпревара и може да стане основен съперник на Тръмп на изборите през 2020 година. Публикувана стенограма потвърди, че Тръмп е поискал Зеленски да разследва уволнението на бившия главен прокурор на Украйна и делото на Байдън-младши.

Демократите твърдят, че американският президент е поискал това в замяна на гаранции за съдействие на Украйна, но няма пряко указание за това в записа на разговора.

Хилари Клинтън: Тръмп предаде САЩ

Демократите стартираха процедура по импийчмънт срещу Тръмп в Камарата на представителите, обвинявайки го за намеса в изборите чрез опит за дискредитация на политически опонент - Байдън. Тръмп отрича твърденията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама