ЕС: Обемът на предоставената на Украйна помощ е безпрецедентен

17:55, 25 сеп 19 / Свят 25 1873 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз смята за безпрецедентен обема на предоставената през последните години помощ за Украйна.

Нарастването й е свързано с напредъка на провежданите от Киев реформи, това заяви Мая Коциянчич, цитирана от РИА Новости.

По-рано президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще задържат предвидените за Украйна средства, докато Европа и останалите държави не дадат своя принос.

Зеленски подписа украинския закон за импийчмънт на президента

„Подкрепата за Украйна от страна на ЕС е безпрецедентна. За тези пет години ние събрахме най-големия пакет за Украйна в историята на Евросъюза”, заяви говорителката на върховния представител по външната политика Коциянчич.

По думите ѝ, ЕС заедно с други европейски финансови институции е мобилизирал повече от 15 милиарда евро под формата на субсидии и заеми за подкрепа на процеса на реформи. Освен това е представил твърди условия по отношение на бъдещия напредък.

От тези числа са изключени многобройните вноски на отделните държави-членки на ЕС, оказвани в рамките на двустранната подкрепа за Украйна.

Позицията на ЕС е последователна и се изразява в това „колкото повече се реформира Украйна, толкова повече ЕС ще оказва подкрепа”.

За последните пет години в резултат на амбициозната програма за реформи, подкрепяна решително от ЕС, Украйна е постигнала повече, отколкото за двадесет години преди това, подчертава Коциянчич.

Демократите в Конгреса на САЩ започнаха официална процедура по импийчмънт на Тръмп (ОБНОВЕНА)

Общият обем на финансова помощ, предоставен от ЕС на Украйна от 2014 г. насам ще достигне 3,3 милиарда евро, което е най-голямата по обем помощ, предоставяна на която и да е държава извън ЕС.

Допълнително 3 милиарда евро са предоставени под формата на кредити от Европейската инвестиционна банка за периода 2014 – 2016 г.. 3,5 милиарда евро инвестиции за 2014-2017 г. са постъпили от Европейската банка за възстановяване и развитие. Финансова помощ в размер на 1,16 милиарда евро е постъпила по линия на програма „Европейска политика за съседство”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама