Сменят трудовите книжки на всички работещи в България

12:30, 25 сеп 19 25 3569 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Снимка: МТСП
Снимка: МТСП

Трудовите книжки на всички работещи в България да бъдат сменени, предвижда проект на Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж на Министерския съвет, внесен за 30-дневно обществено обсъждане от социалния министър Бисер Петков.

Новата наредба ще влезе в сила на 1 юни 2020 г. От 2020 г. по новия образец ще се издават книжките на постъпващите за първи път на работа, както и на загубилите документа. Крайният срок за подмяната на останалите е юни 2025 г.

В мотивите за промените социалният министър Бисер Петков посочва, че са констатирани редица проблеми, свързани с вписвания в трудовата книжка.

Новите трудови книжки вече ще са цвят бордо, а не сини, както досега. Новият документ ще има по две бели успоредни хоризонтални ивици отгоре и отдолу на лицевата и на задната страна на корицата и нов знак по средата “ТК”.

Освен визуално, новите документи ще имат и нови графи, в които ще се вписва код по Националната класификация на професиите и длъжностите, категория труд и други, които лиспват в сегашните документи.

Работодателят ще трябва да поставя щемпел в книжката при прекратяване на трудовия договор, в който да пише датата на постъпване и напускане, основанието за напускане и продължителността на трудовия стаж. Към момента поставянето на този щемпел е установена практика, която обаче не се прилага във всички предприятия.

За пръв път в трудовата книжка ще се вписва датата на прекратяване на договор чрез разпореждане от инспекцията по труда, когато работодателят е преустановил дейността си, както и трудов стаж, установен по съдебен ред.

Новите книжки, издавани на хората, които постъпват за първи път на работа, ще са за сметка на работодателя, а при изгубване - в зависимост от това чия е вината - съответно на работещия или на работодателя. Ако страниците в книжката са изчерпани и се налага издаването на продължение - за него отново грижата ще е работодателят. 

Отпада изискването фирмите да водят дневник на издадените трудови книжки. Той ще се замени с регистър, в който се съдържа точна информация за предаването на трудовата книжка от и на работника, независимо от кого е издадена тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама