Тропически риби плуват край Европа, обичайните видове мигрират на север

20:00, 25 сеп 19 / Култура и наука 25 1460 Topnovini
1

Tреската и писията могат да присъстват все още редовно на европейските трапези за вечеря, но тъй като изменението на климата загрява океаните, обичайните видове се насочват към по-хладни северни води - с дълбоки потенциални последствия за рибните запаси и потребителите.

Експертите твърдят, че видове като червения тон и други видове от тропиците плуват към затоплящите се морета на Европа, докато риба като треската мигрира на север, информира AFP.

"Ще виждаме по-малко от познатите ни риби и ще сме свидетели на миграцията на тропически риби, която не сме познавали (тук) досега", каза Клара Улрих, учен по рибарство и помощник-директор във Френския изследователски институт за изследване на морето ,

Тя каза, че тропическа риби, наблюдавана в горещи райони, пристигат в европейски води. Улрих обясни, че такива видове като треската не са изчезнали от европейските води, но ще има по-малко от тях по френското и испанското крайбрежие и повече в по-студения климат, като например край бреговете на Норвегия и Шотландия.

"Рибните популации на юг стават все по-малко продуктивни и следователно плътността им намалява", каза Улрих.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 29 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.