България и Бразилия ще координират усилията си за присъединяване към ОИСР

08:25, 25 сеп 19 / Политика 25 1392 Topnovini
Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Ню Йорк с първия дипломат на Бразилия Ернесто Араужо, съобщиха от мнистерството на външните работи.

Двете страни се договориха заедно да координират усилията си за присъединяване към ОИСР и обсъдиха широк кръг от въпроси от двустранния и многостранния дневен ред, включително ситуацията във Венецуела, пожарите в Амазония и предстоящото споразумение ЕС - Меркосур.

“Като държава, в която 34 на сто от територията е защитена, ние се тревожим се за пожарите в Амазонка, но смятаме, че споразумението с Меркосур е важно и сме за ратифицирането му. В споразумението ЕС-Меркосур също има клаузи, които изискват страните в него да спазват Парижкото споразумение за климата и ЕС да получава само стоки, произведени по "зелен" начин. Ние се надяваме бразилските власти да се справят бързо с пожарите”, заяви Захариева.

“За нас е важно да предоставим коректна информация за Амазонка и не искаме това да подкопава споразумението между ЕС и Меркосур. За нас то има стратегическа роля и е повече от търговия - каза министър Араужо. - Коренното население, зависимо от гората, трябва да получи права да използва гората частично за икономическа дейност, за да оцелее.”

Бразилия заема първо място в търговията на България с държавите от Латинска Америка и Карибския басейн. По данни на БНБ бразилските инвестиции в България в последните 13 години са на стойност 3,4 млн. евро, но може да се работи за още по-тясно сътрудничество, каза Захариева и покани колегата си на визита у нас.

Това е втората среща между министрите Захариева и Араужо в рамките на година. През февруари двамата разговаряха във Варшава в рамките на Конференцията за насърчаване и изграждане на мира и сигурността в Близкия изток.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!