Ново лекарство за рак е одобрено за употреба в Европа

20:39, 24 сеп 19 / Свят 25 2040 Topnovini

Ново лекарство за рак е одобрено за употреба в Европа. Според учените терапията дава надежда за хиляди тежкоболни пациенти в напреднал стадий на онкозаболявания, съобщи Нова телевизия.

Става дума за нов вид препарат от т.нар. „таргетна” терапия. За разлика от сега действащите медикаменти – новото при него, според Европейската агенция по лекарствата, е че ще може да се прилага при тумори от различни тъкани, стига само да е налице определена генна мутация.

2-годишната Шарлът Стивънсън от Белфаст страда от рак на костите. След като лекарите не дават големи шансове за лечение с познатите медикаменти, семейството на Шарлът се съгласява да й приложат нов вид лекарство – Ларотректиниб. Терапията се оказва успешна, а подобен ефект онколозите постигат при над 2/3 от пациентите.

Коя е най-смъртоносната болест в развитите държави

„Става дума за тумори, които са неоперабилни, много инвазивни, метастазирали или при които самата операция е много рискова. Това дава шанс за живот с добро качество за тези болни, при които сега е имало лоша прогноза”, каза д-р Ирена Брадинова.

„Би било неправилно да се каже, че иновативната терапия минимизира или отстранява страничните реакции, но се променя спектърът на тези реакции. Постигнатият отговор е много по-силен, по-впечатляващ и по-траен – измерен на молекулярно ниво”, коментира проф. Жанет Грудева.

В случая с ларотректиниб – това, което кара учените да го нарекат „революционен медикамент”, е фактът, че има по-универсално действие. Трябва само да е налице определена генна мутация, която да прави тумора лечим.

Мобилно приложение открива рак на кожата

Новото при него е, че се счита, че е ефектен при тумори с различен тъканен произход”, каза още Брадинова.

Затова лекарите смятат, че може да се прилага както при пациенти с рак на костите, така и при онкозаболявания на мозъка, на бъбреците и на щитовидната жлеза. „Новите терапии ни дават възможност за по-голяма специфичност, когато искаме да повлияем туморния процес”, каза  проф. Жанет Грудева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи